Kommer ni ihåg IR?

Kreativt • 2012-10-31 • 22:16:05

Letade igenom lite bilder på min Deviantart (hehe, faktiskt inte värt att kolla, gamla bilder osv, men jag antar att ni kan lista ut mitt användarnamn om ni är nyfikna!) och hittade den här gamla godingen plåtad i maj (!!). 
 
Förra året (tror jag? neej förrförra?) fick jag ett IR-filter i present och använde den ganska flitigt ett tag. Nu har jag inte använt den på hur länge som helst... Det var faktiskt mycket svårare än jag trodde, att både fota och redigera IR-bilder. Från början är de ju helt röda, och så får man ändra färgbalanser i Ps för att åstadkomma det ni ser på bilden ovan.
 
Faktum är att det där var den första bilden jag tog och redigerade, och den enda jag faktiskt är riktigt nöjd med. Är inte det lite galet? Fick till justeringarna så bra i Ps, och så skulle jag göra samma sak med övriga bilder, men fick bara inte till det! Jätteskumt... Vore skoj att prova igen dock! :) 

Confused

Kreativt • 2012-10-31 • 18:44:00


Profile

Djurfotografier • 2012-10-30 • 19:59:57


Kungen

Djurfotografier • 2012-10-28 • 11:52:59

Helt dagsfärska bilder! Gick ut en sväng och plåtade lite frost, och lite katt då förstås. 

Lilla Lovis

Djurfotografier • 2012-10-28 • 11:43:30


Kallt och ruggigt...

Vardag • 2012-10-27 • 21:32:54

Red ut en svängis idag med syrran, jättemysigt när solen va framme, när den sen liksom försvann blev det liksom lite kallt. Ehehe... Några minus och man typ dör? Hoppas man blir lite tåligare när vintern kommer... Har kommit på värsta suuperidén för att hålla sig varm när man rider, men det tänker jag inte avslöja än hehe (man vill ju inte att ngn annan ska ta idén och typ sälja miljontals och bli miljonär, right?). Skönt med lite sol idag i alla fall! Det tackar vi för :) kan behövas när det väntas regn nästa vecka -.- ....
 
Sevenbebis har nog gått och fått lite mugg, tror jag. Han har aldrig fått det förut, men egentligen är jag inte förvånad med all den här vätan som varit... Nu jäklar, här ska det plåstras om ordentligt! Bäst att bomba med salvor och skötsel innan det bryter ut ordentligt. Ryggen har blivit grymt mycket bättre, troligen tack vare all massage och värmande jag masserat in. Känns bra! 
 
Tycker jag ska ta mig i kragen och fixa lite kattbebisbilder, eller hur? Dom har blivit jäättestora, haha. Och ännu gulligare. Hur underbart är det inte att ha alla fem missar i knät när man ligger på soffan och sover, eller ha två stycken sovandes på halsen och kurrandes i örat? Lilla Morris verkade oxå gilla att snutta mig på örsnibben... Det är terapi. Den bästa terapin mot det här höstmörkret... 
 
 

Hittade något intressant

Läsning • 2012-10-25 • 16:18:27

Hittade något intressant på Dressyrmupparna.se, nämligen lite om pälssättning och foder.
Hästmänniskan ska läsa tycker jag! #Dressyrmupparna #Direktlänk till inlägget.


Galoppa

Djurfotografier • 2012-10-23 • 21:01:10

Lollo och Trixi för några veckor sedan.

Sadeln ska passa både ryttare och häst

Läsning • 2012-10-22 • 21:34:54» Jeanette Karlsson, sadelutprovare och hästfysioterapeut, driver företaget Stall Rustorp utanför Trollhättan. Under Hästmässan i Borås höll hon ett välbesökt föredrag om hästens och ryttarens anatomi och biomekanik - i relation till sadeln.

Text & foto: Anki Yngve

    
Jeanette berättar en anekdot om en av sina mentorer inom sadelområdet. Han var uttagen till EM i fälttävlan då hästen blev halt, den återhämtade sig aldrig och fick tyvärr avlivas. När de sedan obducerade hästen hittades ett stort hål i bogbrosket, som den felsittande sadeln hade karvat ut. Trots en så allvarlig skada hade inte hästen protesterat i ridningen - och händelsen fick honom av skola om sig från ryttare till sadelmakare.
- Våra hästar står ut med jättemycket. De visar inte alltid när de har ont, säger Jeanette.
  
Sitter på tornutskotten
Hon börjar med en genomgång av hästens skelett. Många tror till exempel att ryttaren sitter på själva ryggraden, när det egentligen är så att tornutskotten kommer emellan ryggraden och de "muskelfiléer" där sadeln är placerad. Hästens tyngdpunkt hamnar vid det tornutskott som heter T14 och som pekar i stort sett rakt uppåt. Det är där ryttaren bör sitta.
- Tanken när vi rider är att hästen ska välva ryggen så att tornutskotten kommer isär. Men det är inga stora rörelser som är möjliga, vi pratar millimetrar, säger Jeanette.
Hästen har inget nyckelben, vilket gör att bogen är fästad i skelettet enbart med muskler. På toppen av det rörliga bogbladet finns ett känsligt brosk, som lätt kan skadas av en illasittande sadel. 
Andra skador som en tryckande sadel kan orsaka är exempelvis atrofi, alltså att muskelmassan tillbakabildas för att cirkulationen stryps.
- Nervskador är också vanligt. Det kan till exempel visa sig genom att hästen går bra på rakt spår men protesterar i hörnen. När den böjer sig är det en nerv som kommer i kläm och smärtar.
  
Anatomiska skillnader
Sadeln ska inte bara passa hästen, det är även viktigt att ryttaren får en korrekt position så att han eller hon kan inverka optimalt. 
- Ryttaren bör sitta med en naturlig s-kurva i ryggen, så att inte diskarna pressas ihop. I det läget fungerar ryggens stötdämpning som den ska, krummar du i stället ryggen blir den stum. Då kommer stötarna att fortplanta sig ner till hästen. 
En krum rygg får ryttaren till exempel om sadeln placerar honom eller henne i stolsits. Vissa kvinnor får ont i blygdområdet av sadeln, det kan leda till att hon omedvetet rätar ut ryggraden.
- Det är skillnad på mannens och kvinnans bäckenben. Män har mer centrerade sittben med högt blygdben och lång svanskota, medan det kvinnliga bäckenet är bredare, lägre fram och har kortare svanskota, säger Jeanette.
Hon menar att dessa fysiologiska skillnader gör att män, generellt sätt, har lättare att balansera sig i en sadel. Kvinnor måste vinkla bäckenet mer för att hamna i rätt position.
- Dessutom har vi större muskler på insidan av låren än vad män har, vilket gör att tån lätt vrids utåt, fortsätter hon.
Anatomin gör enligt Jeanette att en kvinna behöver en sadel med smal "midja", för att få plats med sina bredare lår. Dessutom behöver balanspunkten i sadeln ligga lite längre fram för att bäckenet ska hamna rätt.
- En hoppsadel placerar dig nästan alltid i stolsits, därför tycker jag inte att man ska rida markarbete i dem. Hoppsadeln ska du hoppa i, på marken passar en dressyrsadel bättre, säger Jeanette.
    
Akta bogbladet!
När det gäller hästen avgränsas den sadelbärande ytan framåt av bogbladet och bakåt av det sista revbenet.
- Sadeln får aldrig gå upp på bogen, den måste ligga kvar bakom bogbladet även när hästen jobbar. Tänk på att bogen kan röra sig tio till tolv centimeter horisontellt när hästen är i rörelse, säger Jeanette.
Bland annat har hon varit med om hästar som har börjat stoppa på hinder, där det senare har visat sig att ortspetsar eller koppjärn har tryckt på bogen. Det gör väldigt ont i landningen...
När det gäller bett hör man ofta rådet att det är bra med variation, du bör växla mellan olika bett för att trycket inte ska hamna på exakt samma ställe i munnen varje dag. Jeanette menar att det rådet även är applicerbart när det gäller sadlar.
- Har du två sadlar som ligger bra och som du kan variera mellan är det toppen. Eller varför inte rida barbacka någon gång ibland?
  
Spänn inte för hårt
När det gäller sadelgjorden vill vi att den ska ligga över den ytan under magen där hästen är som plattast, så att gjorden inte drar sadeln framåt. För långt bak får gjorden inte heller hamna, då kan den trycka på det lilla känsliga bröstbenet. Med andra ord är även sadelgjordsstropparnas placering viktig när man provar ut en sadel. 
- Om du har en elastisk gjord ska den ha resår på båda sidor, aldrig bara på en. Elastiskt är bra så länge du inte drar för hårt. Gör du det kan det bli sämre än med en stum gjord, eftersom det blir ett konstant drag över bröstkorgen. Spänn inte mer än vad du behöver för att sadeln ska ligga helt stilla, säger Jeanette.
Anatomiska gjordar blir vanligare och vanligare, och på en sådan ska rundningen gå framåt. Det är inte ovanligt att man ser dem vända åt fel håll.
Slutligen är Jeanettes bästa råd att vara lyhörd för hästens signaler. Har den väldigt svårt för någon rörelse, eller hugger efter dig när du kommer med sadeln, kan det bero på att den har ont.
- Jag har varit med om hästar som absolut inte kan lära sig att byta galopp, trots att de har varit på "uppfostringsanstalt". När de får en annan sadel på sig kan de helt plötsligt byta. «

Hittade en artikel på Hippson som jag gillade! Mycket man lär sig i deras korta men välinformerande små faktatexter... Det tackar vi för!

HÄR är länken till ordinarie artikel (den här texten är helt kopierad).


det coolaste jag sett på länge

Inspiration • 2012-10-21 • 21:25:00

pastel pink guy hair, yum :P
fierce!
love her green hair!!! 
Bilder från Pinterest :))

När man kollar igenom gamla bilder

Djurfotografier • 2012-10-21 • 17:14:53


En brösta får det bli

Hästprylar • 2012-10-21 • 16:07:00

Här är en liten bild på Sevens nya ryggvärmare. Har inte märkt av någon jättestor förändring på de tre gånger han haft den på sig,
men tillsammans med mycket massage och värmande arnikasalva så tycker jag att hans spända rygg faktiskt har blivit lite mjukare :)
Jag älskar när man ser resultat! Och efter så kort tid. Men i det här fallet är det väl mest massagen som har bidragit till att ryggen blivit bättre
och inte så mycket ryggvärmaren, hehe. 
 
Dock åker den bak, precis som jag misstänkte. Så jag får nog köpa mig en brösta.
Om jag hittar något gammalt stigläder ska jag prova det, men skulle gärna vilja ha resår så att han inte blir strypt, heh.
Fast det är kanske inte så stor skillnad jämfört med täcke? Aja, får prova :))

SAD TO LEAVE IT ALL BEHIND (calvin harris, example)

Musik • 2012-10-20 • 18:29:28

 

h.u.v.u.d.v.ä.r.k

Vardag • 2012-10-19 • 14:27:08

Är nu inne på tredje dagen med en äcklig huvudvärk. Igår blev den mycket värre så jag fick skita i ridningen och åka hem och vila :(
Helt galet vad ont det kan göra! Gick och la mig halv 9 efter att ha tagit muskelavslappnande, och hade ändå huvudvärk kvar imorse.
Stannade alltså hemma från praktiken, och det var nog tur... Gick o la mig igen efter att ha gått upp och gjort mig iordning för att åka iväg (men insåg att jag inte skulle palla) och sov till tolv.
Bra där, sova typ 15 timmar?
 
Huvudvärken är inte bättre precis, men jag känner mig lite mer utvilad (vore konstigt annars). Som vanligt vet jag inte om det är migrän eller inte, men får nog gå och kolla upp det ;/ måste även kolla om det finns ngn allergimedicin mot katter, hehe...
Jag är ju egentligen allergisk mot katter/pälsdjur, så med 8 st i huset blir det mycket nysa av!

Ryggvärmare whoop whoop

Hästprylar • 2012-10-17 • 22:41:18

Drog till Hööks idag och införskaffade en Back on Track ryggvärmare till min kära pollebus.
Precis vad han behöver då han lätt blir spänd över rygg och länd!
Glömde fråga i kassan om man ska liksom "vänja in den" eller om det inte behövs. Jag antar att det är som en spikmatta; man har den en liten stund till att börja med, och sen kan man successivt öka användningstiden.
Jag kör på de i alla fall. Hoppas det funkar!!
 
Har redan idéer på vad man kan göra ifall täcket åker bak (dessutom ska man ju ha täckesgjord för att det överhuvudtaget ska ligga stilla, hehe).
Såg en bild på Google där en tjej hade köpt ett stigläder som hon utrustat med fårskinn och som hon satt i öglorna i fram.
Eller kanske en brösta? Uppfinningar och lösningar finns de många av!
 
Nu ska jag sova. Fett skönt att papi kan skjutsa/släppa av en vid Akka imorn. Får sova en timme extra och det är ju faktiskt inte helt fel! :) Sov gott!