Jättenöjd med hoppningen

Seven Seat ♥ • 2011-04-30 • 14:15:58

Idag va de Pay&Jump i stallet dårå :)) Usch, kände mig inte alls i form imorse. Mådde illa och kunde knappt äta nåt till frukost, dessutom har jag fått en baad hosta o.O
Men jag sket i det lite, körde ändå :) Tänkte som så, att jag ger upp när magen vänder sig eller det svartnar framför ögonen, men det gjorde aldrig det, haha :D Det var bara benen och hjärnan som va sega, annars va allt prima med mig! Det enda jag var rädd för, var att jag inte skulle orka något när jag väl var inne på banan o hoppade.. Men det ordnade sig finfint :) Gjorde några volter för att vinna tid och mark att lugna ner hästen som SÅKLART tyckte att man skulle rejsa genom hela banan :p Fick 8 fel (tror jag) men jag är sjukers nöjd ändå ♥

Hästen va så fin idag ♥ Snäll mot mig och... Ja. Helt enkelt underbar ♥ Min lilla prins !
Mamma o pappa försov sig lite, så dom tog inte med någon av kamerorna. Dom trodde att jag redan ridit och att det inte fanns nåt att fota :p Mina föräldrar i ett nötskal. Pappa fick 1 bild på mig på framridningen, och sen filmade han ritten. Får se om jag laddar upp dem :p Filmen laddas isf upp på Fb, jag har ju inget konto på YT och orkar inte skaffa nu :p haha latmaaask x)

Pay&Jump

Seven Seat ♥ • 2011-04-29 • 22:06:59

Taggar som attan inför Pay&Jump'en imorn i stallet! :D Ska vara med tsm med Seven och vi ska hoppelihoppa 70cm :) Känns lite nervöst eftersom jag fortfarande är sjuk och jag är rädd att jag inte kommer orka så mycke :( men jag ska iaf försöka :) vi får se hur allt artar sig! Har sagt åt mamma att filma mig och fota, iaf på framridningen eftersom de är lite mörkt i ridhuset... Men lite bilder ska det väl bli tycker jag!

Idag blev det träning i skogen, upp och ner i backar och så fick han träna på att sätta ner fötterna försiktigt bland stockar och sten. Hjälpte inte så mycket, han var lika klumpig som vanligt -.- Men aja, övning ger färdighet och jag ska göra det mycket oftare!

Nu ska jag sova, så att jag inte sover imorn när jag ska hoppa :p haha. Klockan är ju mycket ju.. Shiiiiet :p go' natt på er allihop. Hoppas de va lite kul med ett HDR-inlägg :)) Jag tyckte de va kul att göra den iaf! :D


Så gör du HDR

Redigering • 2011-04-29 • 21:56:13

Hejjsan :)
Nu ska jag försöka mig på att göra en liten instruktion på hur man gör en HDR-bild. Mina kanske inte är de allra vackraste HDR-bilderna, men jag vet hur man ska gå tillväga - och det är ju en bra början!

Du behöver dock ett program som heter Photomatix Pro 4.0. Vet inte hur man får tag på det, tror att pappa laddade ner det åt mig :pp Sen behöver du Photoshop. Jag använder mej av CS4, men äldre och nyare versioner funkar nog oxå. Elements lär oxå fungera. Har inte det själv, men har för mig att det är rätt snarlika Ps? :p

Jag valde en bild från Norge, som är tagen i fantastiskt vackra Ålesund.
Här har ni originalbilden:


Det allra första vi ska göra, är att öppna originalfilen i Photoshop. Jag brukar alltid förminska mina bilder till 1000px. Tycker att det blir lättare att arbeta med bilder som visas 100%, inte de som man måste förminska för att man ska kunna se helheten. Men det är en smaksak!
Om du bestämmer dej för att förminska bilden, får du spara om den för att ha en "originalbild" med originalexponeringen. HDR står för High Dynamic Range och med det menas att bilden får ett större dynamiskt omfång. Vet inte riktigt vad som menas med det, men effekten är häftig. För att få en HDR-bild lägger man alltså ihop flera bilder till samma bild. Grejen är att dessa "flera bilder" har olika exponeringar. Alltså:
Man sparar t.ex. tre bilder, varav en bild är original, den 2:a bilden har en exponering på -2, och den 3:e på +2. Till exempel. När man har sparat dessa bilder, har man in dem i Photomatix Pro och så får man justera själva HDR-effekten lite själv.

1. Men först och främst! Ändra din bildstorlek (Image » Image Size) om du vill det. Jag kan rekommendera att du gör en helt ny mapp för alla bilder som ingår i den färdiga HDR-bilden, så minskar allt strul med att hitta bilderna. Spara och döp till något i stil med "original" eller "normal".
2. När du är klar med den första bilden, ska du ändra exponeringen. Klicka på Image uppe i menyn, sedan Adjustments » Exposure. Sedan gör du såhär:

Alltså, du skriver in -2 i rutan där, och klickar sedan OK.
Nu kommer bilden bli mörk. Min såg ut såhär:
Observera att man inte MÅSTE skriva in just -/+2. Du kan välja vilken siffra du vill, men just 2 på båda sidor (-/+) passade min bild.
Det här är den andra bilden som ska sparas. Klicka på Spara som och skriv ett passande namn. Mörk, kanske? :)
Sen när du sparat den, klickar du på Ctrl+Alt+Z för att gå tillbaka. Nu är bilden normal igen, och då ska du gå till Exposure igen (Image » Adjustments » Exposure) och så skriver du in +2 där du tidigare skrev -2.
Såhär ser bilden ut då:

Precis som med den underexponerade bilden, ska du spara den här och döpa den till ett passande namn. Såå! Nu är vi klara med ingredienserna till din HDR-bild. Observera oxå att du får ha hur många olika bilder med varierande exponering som du själv känner för. Men jag kör på -2, 0 och +2, för det funkar för mig :)

Nu ska vi gå till Photomatix Pro :)
Det första vi gör är att hämta bilderna. Då klickar du på "Load Bracketed Photos" i rutan, eller klickar Ctrl+G.Gör som bilden säger och Klicka :D
Då kmr den här bilden upp, och då gör du som bilden säger och Klickar :D

Klicka på Browse och så väljer du alla dina bilder som du ändrat och gnojsat med exponeringen. Sedan klickar du på OK i rutan som kommer nästa (ni behöver nog ingen bild till det tror jag). Ni behöver inte ändra någonting, utan klick bara OK.
Så småningom (efter att ni klickat OK på alla följande rutor) kommer denna ruta upp:

Vet inte vad som står iprickat första gången du använder Photomatix, men såhär har jag prickat i iaf :) Gör som jag eller hitta på nåt eget! Man ska i stort sätt välja vad man vill ska hända med bilden, typ om den ska reducera "noise", och isåfall på den fördiga bilden eller på varje enstaka bild. Tror inte att dessa inställningar gör så jättestor skillnad, faktiskt. Men såhär ser min ut iaf!
Klicka sedan OK när du är nöjd.
Nu kommer programmet sätta ihop alla dina olikexponerade bilder. Resultatet kommer se helpuckat ut. Typ som en bild med fett mycket kontrast. Lugn bara lugn! Det är inte över än ;) Nu ska du klicka på "Tone Mapping/Fusion" som är knappen under "Load Bracketed Photos".När du klickat där så kommer det typ se ut såhär:Studera den här bilden lite och så ska jag förklara alla punkter:1. Ja, precis som det står på bilden. 1/2 står för "visa hälften så liten bild" och 1 står för "visa originalsize". har du förminskat din bild till typ bredd 1000px så rekommenderar jag att du klickar i den.
2. Den nedersta remsan med massa olika bilder visar olika effekter av HDR. Vilken passar dig bäst? Vissa är diskreta medan andra är väldigt redigerade. Testa dig fram! Du kan även klicka på ett ställe på bilden för att "zooma in" och checka in detaljerna.
3. Till vänster finns en ruta som gör det möjligt för dig att ändra lite. Justera. Testa dig fram även här! Alla har olika smak, och dessutom vill inte alla bilder ha samma inställningar/justeringar. Ett tips är att memorera vilken siffra som stod innan du drar i pilen för att ändra. Ifall du vill gå tillbaka till som det var från början kan det vara bra att veta hur det var :) .
4. När du känner dej nöjd, klickar du på "Process".
Sedan klickar du på File » Save As.
Såhär tyckte jag att min bild skulle se ut när den var färdig i Photomatix:


Men nej, än är vi inte klara! Haha. Eller jo, är man supernöjd med sin bild är man klar. Men det var inte jag. Jag ville ändra lite smått i Photoshop innan jag var nöjd. Så jag öppnade min bild i Photoshop och fortsatte greja lite där.
Jag drog upp färgmättnaden, för jag tyckte att det såg så dystert ut med låg färgmättnad eftersom bilden ska föreställa en sådan färgglad och härlig stad. Dessutom använde jag Burn Tool (instäl. Shadows, opacitet 48%) för att göra himlen lite mer "dramatisk". Plötsligt var jag nöjd med min bild, och då såg den ut såhär:


Jag har även lagt på lite skärpa på bilden mha av Sharpen Tool i menyn (instäl. Normal, styrka 25%) (jämför med originalbilden längst upp, om du orkar bläddra haha). Om du kikar på originalbilden som finns längst upp, lägg märke till den mörka vattenytan. I den klara HDR-bilden ser man speglingarna mycket bättre, och det gillar jag. Bläddrar du fram den ljusa bilden som jag överexponerat ser du att den vattenytan oxå är sådär vacker :) Alltså kommer den fina vattenytan i den fördiga HDR-bilden delvis från den överexponerade bilden!

Ja, då var vi klara tror jag :) Hängde ni med på allt jag skrev? :p eller förstod ni ingenting? xD Det är min första instruktion, så jag vet inte riktigt om jag förklarade bra. Skriv en kommentar eller mejla mig på mandis.l@telia.com om du behöver lite hjälp! Lycka till nu!


Asballa Norge

Naturfotografier • 2011-04-28 • 21:58:31

Här har ni tre olika bilder på samma bild (öh?) som jag suttit och knåpat ihop i Photoshop :) Älskar att göra olika versioner av en och samma bild :) Föredrar ni animation eller alla bilder under varandra?


Hur gör man en animation?
Mikaela på megapixlar.blogg.se förklarar sketabra ;)

Cirkeln - nya drogen

Vardag • 2011-04-28 • 20:34:31

Hej hopp :))
Jag är fortfarande sjuk :( Men idag har jag iaf varit ute lite och fått frisk luft, har legat ute i solen och sovit (mamma tvingade mej, hon ville att jag skulle få färg i ansiktet haha. blekfis som jag är) och dessutom har jag ryckt upp en massa maskrosrötter ! :) Hade en bigpack-låda som jag la dem i, blev ca 5 st proppade sånna, som kaninen fick. Hon blev mätt :D Det slutade med att hon la sig och sov bredvid den enorma högen :p
Såklart har jag inte haft en tanke på att fota någonting för att dokumentera dagen. Har varit alldeles för seg för det :p har oxå suttit och läst i mitt nya beroende: CIRKELN skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Fråga mig inte varför det är två författare xD Men så står det iaf :p

Såhär står det på baksidan:
"Apokalypsen börjar i Bergslagen

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har ingenting gemensamt. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva."

Jag har läst ungefär, oj, shit, typ läst ut den, märkte jag nu. Haha oj då :p Skulle väl kanske säga att beskrivningen ovan inte är så superbra, men man får följa sex olika tjejer som är lite speciella (tänker inte avslöja nåt). Det är en fantasy, och den första boken i en trilogi. Och dessutom ska det göras filmer av böckerna, har min syrra sagt :p både en svensk och en amerikansk. En massa filmbolag som har "paxat" storyn :p haha. Ska bli jättekul att läsa de andra böckerna, och även att se filmerna när dom kommer ut :) Men det dröjer nog måånga år, eftersom den här boken precis släppts :( Rackarns..
Den är väl inte precis sådär romantiskt fängslande, om man jämför med Twilight-böckerna. Det här är ingen kärleksstory, vet inte riktigt vilken genre det är inom fantasyn :p Men man är så oerhört nyfiken på att veta vad som händer, så man kan inte göra annat än att läsa hela hela tiden xD
Jag rekommenderar den VERKLIGEN!


Förkylningsonsdag

Vardag • 2011-04-27 • 16:55:38

Ja. Precis som jag trodde så blev jag sjuk. Väldans sjuk :(
Var vaken hela natten pga illamående och halsont, somnade inte förrän 7, och då tyckte jag att jag lika gärna kunde stanna hemma från skolan. Så idag har jag suttit i soffan. Tittat på det ena brittiska programmet efter det andra (+ ett amerikanskt, + lite nyhetsmorgon) och jag mår sämre o sämre o huvudvärken och värken i ansiktet gör mig galen. Rastlösheten och yrseln gör mig galnare och snoret som rinner och det hårda hudhållspapperet som river sönder min näsa gör mig galnast. Underbar dag. Jipp-i. Vet inte vad jag ska hitta på, riktigt. Orkar ingenting ... BAAJS. Ska försöka titta på ett avsnitt av Vampire Diaries senare, fast jag tvivlar på om jag kommer kunna koncentrera mig.. Aja. Whatever. Har nog bestämt mig för att beställa en Ben&Jerry's när folket här hemma åker ner och handlar :) Någonting måste man ju göra. Äta. Haha. Bästa medlet mot förkylning = glass :D

Mrs. Snigel

Djurfotografier • 2011-04-26 • 20:56:31

Jag tyckte snigeln såg ut som en tjej :)
Bilder från den 21 april.
• Sony Alpha200 + Minolta MACRO 50mm 1:28 •

Lillhästen & Jag

Seven Seat ♥ • 2011-04-26 • 20:34:10

Här kommer den enda visbara bilden som togs på hoppkursen :) De andra va lite blajiga (förlåt mamma xD), där det saknades ett öra eller en mule eller så :p Så kan de va! Ska försöka fixa ett fototillfälle i helgen, om jag inte är alltför sjuk vill säga ;o
Kanske inte är den bästa bilden att gå på, men tror ni inte att Seven skulle passa bra i tränset? :DDD nej usch, jag ska inte köpa en massa sånt.. Neeeejee. Men ni får skriva vad ni tycker ändå :D


Älskar mina vackra kläder, samt lilla slembobban på hjälmen ;D stiligt värre! Men jag är ingen märkesryttare... Lägger pengar på annat :) Och framför allt så sparar jag!

Rackarns.

Hästprylar • 2011-04-26 • 20:13:11

Rackarns satans korvsniglar. För två saker.
1. Jag har blivit smittad av mami o papis hemska förkylning :'O Fick bajsont i halsen idag när jag kom hem efter skolan. Så, nu väntar några dagars halsont som gör att jag knappt kan prata eller svälja + huvudvärk + snuva + nysattacker (som redan börjat de oxå). Fett kul :( Jag som ska ha muntliga nat. i engelska på fredag. Awesome tajmat ;)
2. Jag har hittat nya hästsaker jag vill köpa. ATTANS. Jag ska inte köpa fler saker! :( Men ack så kär jag är :') Består av tre saker, tyglar + träns + pannband. Tyglar och träns från Hööks, och ett klassiskt nötbrunt GG-pannband med mässingfärgat smycke. ÄLSKA! Har alltid velat ha ett sådant pannband, men har inte hittat ett träns/huvudlag med bra nosgrimma som jag vill ha. Nu är det hittat! Men hela rubbet kostar lite :( 907:- går alltihopa på. Visserligen kanske inte tyglarna behövs, men dom är oxå finfina :D Nice med tygelhakar haha :D


Amanda har ingen fantasi att komma på rubrik

Vardag • 2011-04-25 • 19:56:29

MAMMA vad länge sedan det var jag skrev något här, känns det som :o så dags nudå! :D Har cirkus en kvart på mig, för om en kvart börjar TOTAL Blackout på femman som absolut inte får missas. Finns nog inget roligare program... ♥
Idag är dagen efter hoppkursen som höll på Lördag-Söndag. Har varit så trött när jag kommit hem, så jag har inte orkat skriva nåt här :p haha sad. Men sant! Skriver nu istället :)

Hoppkursen gick bra. Kändes konstigt att rida för någon annan än Jenny, men det är nyttigt! Att få kritik från helt andra människor är jättenyttigt. Seven var lite stressad (eller jao, inte så lite), men vi kom rätt snabbt fram till att det berodde på så mycket bommar och hinder på en gång, haha. Blev lite mycket för lillhästen. Så lördagen stressade han runt rätt rejält. Söndagen däremot var mycket lugnare! :D Tills hopptävlingen, haha. Då kom turbopollen i honom fram, och jag tror att Jelena blev lite skraj. Haha "Du FÅR inte rida sådär snabbt! Det är LIVSFARLIGT!". Grundhoppningen gick bra mycket fortare än omhoppningen, precis som förra gången. Och sååklaart var jag 3 (eller var det 2?) hundradelar långsammare än Lollo på Flingan :p Men jag är grymt nöjd ändå :) Och blå är ju min favoritfärg :D

Ska försöka hinna fixa bilderna idag, eller kanske imorn. Mami plåtade ju mig o Seven lite smått. Har inte ens hunnit (eller har jag bara inte orkat?) föra över bilderna till datorn än :p bara snabbkollat dem i kameran. Imorn börjar ju skolan, och jag har inte pluggat ett endaste dugg det här lovet. Herreminje vad sjukt jobbigt det kommer bli. Ajajajajajajajajaj. Får ångest när jag tänker på det. Men förhoppningsvis dör jag inte, och förhoppningsvis får jag inte IG i nåt ämne ... :/ Jag ska överleva detta!!! :D


Blåsippe :)

Naturfotografier • 2011-04-22 • 22:25:20

Sköna natur ♥

Naturfotografier • 2011-04-22 • 22:07:20

Här kommer några bilder som jag tog igår! :) Ska ha upp fler, och jag sitter här och klurar på om jag ska ladda upp dem i samma inlägg eller om dom får komma i ett eget... Hmmm. Vilket problem :o (!!)


• Sony Alpha200 + Minolta AF MACRO 50mm 1:2.8 (32) •
Haha gillar att jag skriver det som så prydligt står på objektivet, utan att ha en smärre koll på vad allt egentligen betyder ;D


Jippikajej!

Fototävlingar • 2011-04-22 • 20:29:28

Haha, fett coolt :D Min bild på Svanisen som jag tävlade med i Tvspelsweb's tävling med tema "Närbild" kom med som 1 av de 12 bästa :D Asballt. Min har ju dock inte så många röster, men ändå :D Kul att den kom med överhuvudtaget :D Fett kul :P

Klicka HÄR för att komma till bilden och inlägget :))

Glad Påsk!

Vardag • 2011-04-21 • 12:59:53

Ääääntligen fick jag ge mig ut i skogen för att fota :') Övertalade pappa lite snällt sådär, att fixa bilderna på en annan hårddisk (eller ja, det fick bli ett USB-minne) så att jag kunde få fota lite idag :D Och det gjorde jag förstås. Gick ut direkt efter att sömniga jag klivit ur sängen, och först stod jag där i trädgården och visste inte riktigt vad jag skulle plåta. Gick som sagt trögt i början, men sen när jag väl kom igång var det jättekul :)) 
   Blev ungefär 240 bilder på en halvtimme (sen skrek min mage), som jag troligtvis kommer kunna gå igenom imorgon, inte idag. Ska snart åka till stallet och kommer hem nio ikväll :p och då ska jag väl inte sätta mig framför datorn för att redigera bilder som lär ta några timmar :p

Och Glad påsk på er alla! :)) Äter ni mycket godis idag då? :D Eller när är det man äter godis? ;o eller gör man det överhuvudtaget? :o

Mimmi-mus-stort-som-ett-hus

Djurfotografier • 2011-04-20 • 13:45:57

Haha, så typiskt mig att glömma bort bilder. Antar att ni lärt er de vid det här laget, haha. Här är iaf några bilder på familjens "lilla" misse Mimmi. Bilderna togs den 2:a April. Och ja, det var ett tag sedan, hehe :p